Vi anbefaler, at du sætter dig grundigt ind i varianterne og deres typiske egenskaber og behov, før du beslutter, at du vil købe en Belgisk Hyrdehund med en DKK stambog.

Hvis du ikke har erfaring med racen/varianten i forvejen, så anbefaler vi, at du tager ud og besøger flere opdrættere af den variant, som du påtænker at købe. Du kan også besøge træningspladser og se hundene arbejde og tale med ejerne om hvordan det er at have en Belgisk Hyrdehund. Herved kan du få et indblik i hundenes temperament og egenskaber, få svar på dine spørgsmål til opdrættere og ejere, så du kan finde netop den opdrætter, du har tillid til og hvor du ønsker at købe din næste hvalp.

Når du har besluttet dig for en opdrætter eller et bestemt kuld, så kan vi som specialklub give dig en række gode råd med på vejen:

Råd om valg af hvalp:
  •  Besøg hvalpene i deres vante omgivelser. Er hvalpene velplejede, glade, frimodige, kontaktsøgende og tillidsfulde? Det er den bedste garanti, du kan få for, at hvalpene er godt passet og præget hos opdrætteren.
  • Undersøg om hvalpens forældre er sunde, raske, tillidsfulde og velfungerende – og forlang altid at hilse på hvalpens mor.
  • Hvis det er muligt, så bed om at se den hvalp som du kan lide, alene et neutralt sted hos opdrætteren, hvor den ikke før har været og iagttag, hvordan hvalpen reagerer, når du sætter den ned. Er den umiddelbar nysgerrig og frimodig og undersøger de nye omgivelser? Hvordan tager hvalpen kontakt til dig? Kommer den glad og tillidsfuld hen til dig, eller den tøvende og usikker, når den tager kontakt?
  • Husk på, at hvalpen får sin genetiske baggrund fra begge forældre. Hvis du har bestemte forventninger til hvalpens egenskaber – hvad enten det er som agilityhund, brugshund, udstillingshund eller familiehund – så undersøg om forældrene har disse egenskaber – og helst gennem dokumenterede resultater for de egenskaber, som du ønsker, at hvalpen skal få. Det øger chancen for, at også hvalpen får disse egenskaber.
Råd omkring købekontrakt og skriftlige aftaler:
  • Sørg for, at du og opdrætteren indgår en klar købsaftale, som I begge forstår og er enige om.
  • Hvis du har krav om bestemte egenskaber for brug af din hvalp, så sørg for at få aftaler omkring garanti skrevet ind i købsaftalen.
  • Du skal sikre dig, at du får garanti for sundhed og arvelige sygdomme.
  • Du skal sikre dig, at hvalpen ikke har nogen fejl og mangler, som ikke er skrevet ind i købsaftalen.
  • Husk at købeloven også gælder ved køb af hund!