Nyheder

Update vedr. mavecancer hos belgiske hyrdehunde

SBH har modtaget nedenstående opdatering vedr. mavecancer hos belgiske hyrdehunde fra den hollandske specialklub:

Efter 21 år med indsamling af blod fra syge og kontrolhunde til forskning i mavekræft og udført genetisk forskning og fænotypning, er der sket et gennembrud.

For et par år siden begyndte Dr. Mandigers (og hans team) at arbejde med et amerikansk team ledet af Dr. Shawna Cook og Dr. Jacquelyn Evans, og dette førte i sidste ende til et godt resultat, og vi kan teste de belgiske hyrdehunde i ikke alt for fjern fremtid.

Gentest kan udføres for risikofaktorer og beskyttende faktorer. For hvorfor får langhårene det og ikke malinois? Hvad har malinois, som Tervueren og Groenendael ikke har?

Det har vist sig, at hvis der er flere tumorgener til stede, er risikoen for mavesvulster større. Der kan laves en risikovurdering for kommende forældredyr, og det undersøges, om det er muligt, at det DNA, der er taget fra kuldene, også i den nærmeste fremtid kan bruges til at lave en risikovurdering af hvalpene. Dette er stadig i udviklingsfasen: hvordan vil det fungere logistisk og økonomisk. Men der arbejdes ihærdigt på det.

Du kan placere mange stykker DNA på den såkaldte DNA-chip eller DNA-mikro-array, hver på deres egen placering, som computeren kender. På den måde kan du udføre mange tests på samme tid, hvilket giver mulighed for at fastslå både risikofaktorer for gastrisk karcinom og epilepsi. Så to meget vigtige ting i forhold til sundhed.

Programmet til at gøre dette er der, næste skridt er nu at lave DNA-chippen (eller muligvis en kombination med forældretjekket for hvalpe). Med denne udvikling kan vi klart reducere hyppigheden af ​​problemet inden for få generationer (forudsat at opdrættere er villige til at teste).

Selvfølgelig vil vi stadig have blod fra syge, for udviklingen står aldrig stille. Så hvis du har en  belgisk hyrdehund, der kaster op, så kontakt Dr. Mandigers eller raceklubben (Anne-Marie Smolders). Vær opmærksom, selvom der er denne ekstremt positive udvikling, er problemet der stadig, og hvis du tvivler, så tøv ikke. Spørg om råd.

Og mange tak til alle, der hjalp os på nogen måde, med donationer, blod, biopsier. Det var og er stadig et langtidsstudie, men i sidste ende vil det gavne vores race, og det er vores mål.

En publikation om denne udvikling vil snart blive offentliggjort, og jeg vil selvfølgelig dele den med jer. Hæng på.

Anne-Marie Smolders

forskergruppe om mavekræft i den belgiske hyrdehund (Holland

0
  Relaterede indlæg
  • No related posts found.